17 ian. 2010

Cartea este cel mai bun prieten al tau?


Am primit o leapsha de la Tasha, de fapt am descoperit-o pe site-ul ei, bine-ascunsa, dar am gasit-o! :). Imi place deoarece este despre carti, carti adevarate, cu miros de padure si parfum de fragi si de mure :) Iti multumesc, Tasha!
Recunosc ca in ultima vreme citesc pe sarite! M-am apucat de "De vegehe in lanul de secara", insa o provocare de pe 100ro m-a facut sa recitesc jumatate din cartea lui Dan Puric "Cine suntem?", dar promit ca revin in lanul de secara :)

Cum am prins eu drag de carti? Nu face parte din leapsha, dar trebuie sa povestesc.
Eram prin clasa a V-a si mama mea o cititoare impatimita pe atunci ( citea cate o carte saptamanal) citea atunci o carte care mie - un copil de 11 ani - mi se parea foarte groasa, dar si foarte interesanta, mai ales dupa titlu: "Calugarul" - autorul nu-l mai stiu. Eu citeam doar povesti nemuritoare care stiu ca imi placeau grozav...
Am rugat-o pe mama sa-mi povestesca putin subiectul care mi s-a parut atat de captivant, incat am intrat in lumea romanelor citind o drama: calugarul chinuia copiii de care trebuia sa aiba grija :(

Au urmat apoi carti pe care le cumpara mama sa le citesca pentru ea, si le citeam eu prima :) De ce sa nu recunosc ca de multe ori neglijam invatatul pentru scoala, in favoarea cartilor.
Asa m-a prins tata, in clasa a VIII-a , cand in cele 2 ore zilnice de invatat pentru examenul de admitere pentru liceu, eu tineam caietul cu comentarii ca paravan, iar in interior avem "O viata" de Guy de Maupassant. Mama!!!! Ce-am mai luat-o! Si in ziua de azi imi scoate tata ochii!

Ce vremuri! Si cand ma gandesc ce greu ii determin eu pe copiii mei din clasa sa citeasca! Acum, fiind in clasa a IV-a, sunt cativa care au prins drag de carti si citesc romane intregi : "Singur pe lume", "Aventurile lui Tom Sawyer", carti care mi-au bucurat si mie copilaria. Dar asta doar dupa ce le-am povestit eu cele mai tari faze din carti si i-am facut curiosi :)))

Sa revin la leapsha:

1.Cand cititi, pentru a marca locul unde ati ramas cu lectura , folositi semne de carte sau indoiti pagina?!

Era o vreme cand le mai indoiam paginile, cartile nefiind ale mele, adica sa fie cumparate din banii mei, dar de cand investesc in carti, tin mult la ele si folosesc doar semne de carte.

2.Ati primit , in ultimul timp o carte drept cadou si , daca da , care a fost aceasta?
Da, am primit de la sotul meu cartea lui Dan Puric, dar si de la o prietena, continarea la "Jurnalul fericirii " de Steinhardt, "Daruind vei dobandi".

3.Cititi in baie?
In dus? Ca sa ud cartile mele? Nu!

4.V-ati gandit vreodata sa scrieti o carte si , daca da , care ar fi fost aceasta?
Am scris o carte impreuna cu alti invatatori din tara care se numeste "Carte frumoasa, pentru toti din casa", in care mi-am pus si eu cateva ganduri dar si cateva poezii de suflet.
In schimb am foarte multe articole publicate, mai mult articole pe teme de folclor, pentru ca m-a interesat acest domeniu.

6.Care este cartea preferata?
Cartea preferata ramane cartea adolescentei mele, "Scrisoare de dragoste" de Mihail Drumes. Au trecut 15 ani de cand am descoperit-o, cred ca am recitit-o de cel putin 10 ori, cu acelasi drag si suspans si am plans de fiecare data la fel de mult. Nu stiu de ce mi-a placut cartea asta asa de mult... probabil ca m-am regasit foarte tare in personajul feminin al cartii...

7. Va place sa recititi unele carti si care ar fi acestea?
Imi place sa recitesc carti! Toate! Nu o data, ci de "n" ori si nu ma plictisesc! Cateodata imi spun ca e ultima data cand recitesc o carte, pentru ca in timpul acesta as putea citi ceva nou... Nu pot! Ma simt bine recitind cartile care imi plac! Ma relaxeaza! Stiu ce urmeaza, nu sar peste capitole si nu ma plictisesc! Nu mi se intampla acest lucru si la filme. Nu pot sa vad un film de doua ori..nu pot. E ciudat, nu?

8. Ce parere ati avea despre o intalnire cu autorii cartilor pe care le apreciati si ce le-ati spune?
Cred ca le-as multumi pentru lumea pe care mi-au daruit-o! Dar, din pacate, sunt morti.

9. Va place sa discutati despre ceea ce cititi si cu cine?

Da!!!! Imi place, dar cateodata cei din jurul meu nu prea au timp sa ma asculte. Sotul lucreaza foarte mult, triplu cat mine ( ma refer la ore) si nu-l mai pot tine treaz ca-n bancul acela cu "Costica!!! Dormi?" "As dormi daca m-ai lasa!"
Asa ca ii povestesc mamei dar cel mai mult surorii mele care este o lenesa in a citi si atunci citeste prin povestirile mele. I-am povestit toate volumele din Mizerabilii ;) Cum citeam ceva, cum ii povesteam, sufeream amandoua, iar ea de abia astepta sa mai citesc cate ceva. :)

10. Care sunt motivele care va determina sa alegeti o carte pe care sa o cititi?
Cartile cu autori clasici trebuie musai sa le am in casa. Asa ca, deocamdata cumpar literatura universala. Dar cumpar si carti pe care mi le recomada prietenii : Imparatul Mustelor, de ex.

11. Care credeti ca este o lectura "obligatorie" , o carte pe care cineva trebuie sa o citeasca?
"Poezii", de Eminescu si "Amintiri din copilarie" de Ion Creanga. Cel mai mare poet pe care l-a ivit vreodata pamantul romanesc si care a fost prieten cu cel mai mare povestitor al romanilor, cei doi trebuie cititi de fiecare roman. Si am eu grija sa se intample asta, in clasele I-IV :)))

12.Care este locul preferat pentru lectura?
Imi place sa stau confortabil, pe burta ;), sub un cires, in gradina, sau daca nu in pat :)

13. Cand cititi ascultati muzica sau lecturati in liniste?
Poate merge si televizorul..nu ma deranjeaza pentru ca in momentul in care citesc, totul din jurul meu se transforma in realitatea cartii.

14.Vi s-a intamplat sa cititi carti in format electronic?
Da, in ultima vreme foarte multe. Desi nu e confortabil deloc...

15.Cititi numai carti cumparate sau si pe cele care sunt imprumutate?
Le prefer pe cele cumparate, ca sa le recitesc, dar era o vreme in care imprumutam foarte mult pentru ca nu-mi permiteam sa le cumpar.

16.O carte este pentru mine.....Cum ati descrie o carte?
O carte este un univers intreg, o detasare de cotidian, o alta lume. Nu fug de realitate, imi place viata mea, dar asta simt cand citesc.

Sper sa aveti rabdarea sa cititi cat am scris :), ca daca ma potrivesc, ma apuca ora 3 dimineata :)

Dau leapsha mai departe:
Elenei
lui Dan

9 comentarii:

  1. Alina,
    foarte frumos,cred ca ai reusit sa dai cele mai frumoase raspunsuri la aceasta leapsa,raspunsuri elaborate,nu te-ai grabit,bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, Tasha!
    Imi plac cartile si cred ca si ele ma plac pe mine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Alina, scuze, dar cred ca am primit-o din doua directii diferite, asa ca o sa rectific la dedicatie! Mi-ar parea foarte rau sa nu se stie ca mi-a facut placere sa o primesc si de la tine! Frumoase cuvinte despre carte ca instrument de invatare, recreere si iubire. Iubire fata de semeni. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Te pup, Elena! Cu mare drag ti-am oferit-o!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-am dat seama de asta dupa postarile tale...
    Pupicei satmareni !

    RăspundețiȘtergere
  6. O imbratisare MAAARE din Bucovina, Tasha! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Da. Minunata Leapsa si raspunsurile Tale.

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc de vizita, Sorin!
    N-ai mai trecut de mult pe aici! :)

    RăspundețiȘtergere