27 nov. 2009

Noi ne-am nascut aici! Apostolul lupilor




Haideti sa ne descoperim istoria pierduta! ...pentru a iesi din faza in care ne consideram un popor mic si neinsemnat.
Sa ne amintim ca suntem singurii care nu am atacat vreodata un alt popor. Ca suntem neamul de care s-au lovit in lupta atatia de-a lungul istoriei si nu au putut trece.
Pentru ca pentru noi a fost o datorie sfanta sa ne aparam pamantul pe care zeii ni l-au harazit noua, si nu altora.
Noi n-am venit de nicaieri. Noi ne-am nascut aici, si daca cineva ne intreaba raspundem, fara sa stim de ce, ca aici vrem sa si murim!
Noi suntem urmasii dacilor... si ai romanilor, insa dacii au trait aici pe aceste locuri, pe pamantul nostru...

UPDATE:
Sfantul Andrei, pe care il sarbatorim astazi, mai este numit si apostolul lupilor. Se spune că acest nume derivă din vechea denumire a dacilor (daoi = lupi), dar şi de la simbolul lor, lupul.
Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei şi că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei, spre peştera care i s-a oferit ca adăpost.
Apostolul Andrei ar fi murit în vremea persecuţiilor Împăratului Nero, prin anii 64 - 67. Oricum, dacii au fost creştinaţi înainte de războaiele cu romanii, si poate şi de aceea, "împăraţii lumii" s-au împiedicat atâţia ani de daci, până i-au cucerit.

Au fost dacii “…cei mai drepţi şi mai viteji dintre traci”, după cum spunea Herodot, sau poate doar nişte “barbari pletoşi” aşa cum îi numea Ovidiu?
Stiau dacii ca sufletul este nemuritor sau doar se aruncau in lupta din cauza ca erau beti?
Erau dacii astronomi priceputi sau au insirat niste pietre la intamplare? Aveau cunostinte despre matematica, astronomie, geometrie construind sanctuarul de la Sarmizegetusa Regia care se aseamana cu cel de Stonehenge, construit acum 3500 de ani sau tot e o pura intamplare?

Este articolul de mai jos o pura inventie?


FLORENTINA IONESCU
Joi, 13 August 1998

Conducta dacica veche de 2000 de ani prin care curge inca apa potabila

In expeditia intreprinsa luna trecuta in Muntii Orastiei, echipa Institutului
civilizatiei dacice din Chisinau, condusa de Andrei Vartic, a dezgropat o
conducta de constructie dacica prin care curge inca apa, foarte gustoasa,
captata de la o distanta de 1,5 km. Tehnologia de realizare a conductei este
deosebit de ingenioasa: a fost folosit un amestec de argile, cu proprietati
bactericide, prin procedee de conveier, iar invelisul este alcatuit din doua
straturi de lut de culori diferite (in cazul unei fisuri, huma galbena indica
locul, iar cea cleioasa, verde-albastruie, astupa automat fisura). "In Roma
antica, apa era adusa prin conducta de plumb, care le scurta viata. Nu cred ca
cineva poate indica o conducta moderna, macar de la inceputul veacului, in buna
functiune. Cercetarea noastra arata cit de minunate sint tehnologiile dacilor:
apa divina curge de 2000 de ani prin conducta", ne-a declarat Andrei Vartic.
Descoperirea contrazice teoria conform careia dacii beau apa de ploaie pe care
o colectau in bazine.

Orice parere bine argumentata este o bucurie pentru mine si un castig.

10 comentarii:

  1. Foarte interesant lucru, de care habar n-aveam! Dar, despre o manea sau despre alta non-valoare se scrie pagini intregi in fituici colorate, dar care sunt pe toate tarabele si pentru care... distrugem o groaza de pomi! Felicitari ca faci eforturi sa le transmiti copiilor lucruri care sunt la baza formarii acestui popor. Popor pe care alte non-valori il scuipa, il jigneste, il prosteste in fata.
    Sigur in ei, copiii, sta speranta schimbarii acestor lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact, Elena! In mine sta puterea de a sadi in sufletele copiilor dragostea de pamantul acesta stramosesc, mandria de a fi urmasi ai dacilor, iara nu rusinea de a fi roman!
    Si asta ii invat de vreo 10 ani incoace!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Alina,
    Acum iti apreciez munca, ai minunata ocazie sa spui copiilor, adevaruri despre istoria noastra, romaneasca, nu: ungureasca, austriaca sau ruseasca.
    Stiu de ce spun asta, pentru ca am crescut intr-un sat cu multi unguri (65%), am invatat o istorie anume, dar acum am inteles ca apare prin manualul de istorie Esca si altii ca ea ...
    Si cintecul e super!

    RăspundețiȘtergere
  4. "La traci exista urmatoarea randuiala: isi vand copii spre a fi dusi peste hotare"
    "La ei [la traci], trandavia este un lucru foarte ales, in vreme ce munca campului este indeletnicirea cea mai umilitoare; a trai de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viata"
    Herodot, Istorii IV

    RăspundețiȘtergere
  5. E un citat din Herodot, insa e o parere subiectiva a unui om.
    Daca e sa luam si alte pareri al unor "istorici" contemporani bulgari, englezi, spanioli, vor spune despre romanii de azi ca sunt hoti, tigani, manelisti.

    Din pacate, de la geto-daci nu ne-a ramas nicio scriere, decat relatarile transmise prin autorii greci si latini, adica printr-o INTERPRETARE a acestora. Se presupune ca la fel ca celtii, cu care dacii se asemanau foarte mult, acestia nu au lasat dovezi scrise din cauza religiei care le interzicea acest lucru.
    Dacii se temeau ca scriind despre secretelor lor acestea puteau fi aflate si de altii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Alina,

    E foarte frumos si patriotic si face bine la nationalism ceea ce spui. Mi-ar placea si mie sa cred din nou tot ce-am invatat la scoala. O buna parte dintre stramosii nostri vin intr-adevar de pe aceste pamanturi. Clar. Istoria migratiilor si a colonizarii ne spune insa ca alta parte a stramosilor a venit de aiurea. Noi credem mai departe cu convingere ca neaparat toti ne tragem din daci si eventual si din romani. Si daca stramosii mei reali au venit din muntii Altai sau de la Caspica si s-au unit genetic cu urmasii colonilor romani din Africa, Asia sau Peninsula Iberica si au vorbit cu totii limba poporului pe care l-au napadit? N-am de unde sa stiu. Este la fel de plauzibil ca si credinta mea ca ma trag din daci. Ceea ce este de netagaduit este insa faptul ca foarte mult sange venetic curge prin venele poporului roman iar identificarea doar cu unii nu este nici corecta si nici echilibrata.

    Revin la limba romana. Am gresit si-mi cer iertare... Am folosit un cliseu. Daca limba romana nu mai este atat de mult slavizata pe cat a fost in urma cu 200 de ani este pentru ca s-a relatinizat prin franceza si implementat in forma moderna in toate fostele provincii prin scoala, presa si literatura.

    Desigur nu trebuie sa confuzezi copiii. Istoria noastra nefiind tocmai clara si victorioasa ne-am tesut una convenabila din bucati favorabile noua. Fara aceasta istorie predata in scoli, nationalismul nostru atat de necesar in lupta cu dezagregarea nationala si cu (in)globalizarea, ar avea de suferit. Dar cand copiii cresc si devin suficient de maturi in discernamant, trebuie sa avem curajul sa-l scoatem pe Mos Craciun din istoria patriei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite Alina,
    Asta te poate ajuta pentru predare.
    http://www.descopera.ro/maratoanele-descopera/descopera-istoria-romanilor

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc pentru comentariu, Dan!

    Am eu o sintagma pe care o folosesc:
    Esti ceea ce gandesti!
    Fiecare este liber sa creada ce vrea, atata timp cat nu exista ceva concret, scris, lasat "negru pe alb". Si de ce sa gandesc povesti cu zmei, cand pot fi cu zane?
    Interpretarea istoriei se bazeaza pe izvoare istorice si cum izvoarele scrise lipsesc, atunci orice interpretare este subiectiva.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alina,

    Asa este. Acesta este adevarul crud, cel pe care l-ai enuntat... Urmele noastre prin istorie sunt destul de slabe.
    Pe de alta parte esti de fapt ceea ce arata genele tale ca esti. Pe aceasta afirmatie mi-am construit comentariul.:) Sigur ca fiecare are libertatea sa creada ceea ce vrea, chiar cu eludarea evidentelor.
    Ungurii zic ca Adam si Eva erau unguri. Nu glumesc. Mie imi place sa zic: "Dumnezeu este roman". Ideea este tentanta si te fura si ar trage spuza de pe turta ungurilor pe a noastra.
    Dar as avea eu oare dreptul sa ridic in fata oamenilor placerea mea personala la rang de adevar absolut?

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan,
    adevarul absolut nu-l are nimeni si nici nu cred ca a proclamat cineva ca-l are! Eu sunt un formator de opinie al elevilor mei si n-as vrea sa le tai aripile de mici.. bine, nici sa le contruiesc unele false... undeva la mijloc.

    Insa "genele" mele de dac liber din N. Daciei :)) ma determina sa cred ca:
    NU TOTI DACII AU MURIT LA SARMIZEGETUSA!

    RăspundețiȘtergere