8 dec. 2009

Bucovina, plai cu flori

Bucovina este un ţinut al misterelor, cu colinde care urcă pământul până la cer, cu oameni în costume viu colorate, care exersează de multă vreme arta ospeţiei şi a mitologiei.
In acest loc mirific, m-am născut, am crescut, m-am format ca om şi trăiesc eu.... N-aş pleca de aici pentru nimic în lume. Când văd cu câtă uşurinţa ar renunţa unii la locul unde s-au născut, cu câtă uşurinţa îşi leapăda ţara, parcă mă doare sufletul.

Sunt invatatoare şi ştiu ca acesta e misiunea mea pe pământ, insa stiu ca daca n-as fi invatat copiii despre dragostea de tara, iubirea de parinti, respectul fata de sine si fata de altii, stiu ca as fi cântat lumii intregi despre toate aceste lucruri.

De mica, am iubit doinele si horele noastre bucovinene pe care le cânta mosul meu cu atata patima atunci cand avea cate un dor la inima, tot din copilarie, de la bunica am invatat sa iubesc portul popular bucovinean, incat o rugam pe bunica sa scoata duminica, din lada de zestre, bruma de avere care ii mai ramasese de pe urma razboiului: doua costume populare vechi, tesute cu mana ei, si ma imbracam cu ele, admirandu-ma in oglindă cât de mândră eram.

Vremea a trecut, bunicii mei nu mai sunt, insa ei traiesc prin mine, prin ceea ce mi-au sadit in sufletul meu de copil. Iar eu, la randul meu, incerc de cativa ani incoace sa le transmit copiilor mei de la scoala ceea ce s-a inradacinat atat de adanc inlauntrul meu: dragostea pentru folclorul autentic bucovinen.

Mi-a fost destul de greu sa-i atrag pe cei mici sa cante folclor, insa mai greu este sa-i ţin langa mine pentru a canta, chiar si atunci cand mai cresc putin...pentru ca incep sa se rusineze de portul popular, de vorba noastra cu accent moldovenesc... dar nu ma dau batuta asa de usor si o iau de la capat, atunci cand cei mici, deveniti mari, pleaca.

Stiu ca mai sunt vreo doua saptamani pana la Craciun, insa pentru mine a inceput deja colindatul. Sambata avem un concert la Iullius Mall Suceava, iar saptamana viitoare vom canta pe scena Casei de Cultura, Suceava. De aceea, in tumultul acesta al votarii, fraudarii, amenintarii.... vreau sa va cantam o colinda de pe la noi.
Sper s-o primiti cu bucuria cu care v-o daruiesc!




6 comentarii:

  1. Frumoase cuvinte si minunate fapte. Pentru ca mi-ai pus multe picaturi de aur curat in cupa amintirilor din Bucovina, Alina te rog sa vii sa ridici un premiu de pe blogul meu. Sa-ti aduca Mos Craciun numai bucurii de la cei carora le transmiti numai iubire, sanatate sa-ti continui toate proiectele si sa nu renunti, oricat de greu ar putea fi, la lucrurile deosebite pe care le faci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,imi place stilul dumneavoastra.As fi onorat daca ati accepta sa faceti parte din echipa 100 Ro,si ati contribui la construirea celui mai mare blog scris in limba romana.Va asteptam sa va inscrieti pe pagina "Alatura-te".De mentionat ca il avem printre noi si pe onoratul Dan Ioanitescu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc de invitatie! Insa, nu stiu daca voi putea onora regulile blogului. Eu nu postez atat de des...

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ati venit:) si o data pe saptamana e ok:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat, minunata este si pretioasa preocuparea ta! Cred ca esti foarte ocupata si te inteleg ...dar ti-am lansat deja o provocare: o LEAPSHA pe blogul meu. DAN a initiat-o si mie mi-a placut! Daca poti, cind vei avea timp...o poti continua si trimite altora.
    Eu vreau sa ma rup de politica si accept orice altceva. Acum ma ocup de PA-uri.
    Te imbratisez si iti doresc mult succes si alpauze, pe care le meriti din plin!

    RăspundețiȘtergere