Spuneam intr-o alta postare despre Bucovina mea, despre bunicii mei care m-au invatat sa iubesc horele, doinele si colindele noastre inca de cand eram mica, despre copiii carora incerc sa le tezesc in suflet dragostea pentru tot ce-i romanesc... despre oamenii carora vreau sa le cant toate dorurile si multumirile mele, pe care vreau sa-i inveselesc sau, de ce nu, sa-i intristez...
Astazi, as vrea sa va amintesc despre Crăciun, despre Crăciunul care nu inseamna numai goana dupa cadouri, Mos Crăciun, mese copioase, ci Craciunul care inseamna Nasterea Domnului, dar şi întoarcerea la origini, la moşii şi strămoşii nostri care sărbătoreau Crăciunul simplu, curat, din inimă, înţelegând adevăratul sens al celei mai minunate sărbători creştine, după Înviere.
Si mai ales pentru ca grupul nostru folcloric se numeste "Mioriţa", în repertoriul nostru se afla numeroase colinde autentice culese de prin sate, de pe la batrani, colinde despre trashumanţă, despre ciobanaşul din celebra balada populară "Miorita", despre mioriţa care nu numai ca îl apară pe baciul moldovean, dar şi cântă alaturi de el.
„Colea, colea după deal
Este-un beci di păcurari.
O turmă di oi păştea
El la fluieraş cânta.
Numai una miorea
Sta-n genunchi şî sî ruga
La Măicuţa Precista
S-o scapi di iarna grea
S-o scoatî din iarnă-n varî
La drăguţa primavarî.
Cî dar îi va dărui
Şî frumos o va cinsti
La Crăciun cu lapti bun
La Ispas cu dulci caş.”
Am primit colinda si mai vreau!
RăspundețiȘtergereTe imbratise cu drag.:)
Si eu, Mariana!
RăspundețiȘtergereTelepatie.. in timp ce tu-mi scriai mie, eu iti scriam tie pe blog...
Felicitari pentru munca si dragoste pentru traditie. Parafrazand, as spune: e minunat cand mai intalnesti si Romani fericiti. :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru vizita!
RăspundețiȘtergereFericirea mea as dori s-o raspandesc tuturor celor care au nevoie...
Esti pe drumul cel bun. :)
RăspundețiȘtergere