17 iul. 2009

Jurnalul fericirii, N. Steinhardt


Întreabă!
Cere!
Bate!
Îndrăzneşte!
Nu te teme!
Stăruie!

Năvăleşte!

Fii treaz!

Fii întreg la minte!



Tot atâtea îndemnuri care ne arată că nu se cuvine să fim proşti! Dovadă e însuşi faptul ca Dumneze
u e un Dumnezeu ascuns, că trebuie să-l aflăm, să-l descoperim; că lumea lui trebuie s-o putem descifra. Nimic nu ne e dat mură-n gură, natura e complicată... Şi până la urmă, în acest rebus, îl găsim pe Dumnezeu ascuns - unde? - în locul cel mai puţin probabil: ÎNLĂUNTRUL INIMII NOASTRE!

Ne mântuim prin credinţă, nu prin fapte. Dacă am crede ca ne mântuim prin fapte am cugeta ca fariseii, am vedea în mântuire un contract, un drept, un act magic, Dumnezeu fiind obligat să ne dea mântuirea in schimbul faptelor bune. Dar credinta atrage inevitabil după sine faptele bune, ori măcar dorinţa ori încercarea de a le face....

4 comentarii:

  1. Alina.
    Nemijlocit credinta ne indeamna la fapte curate. degaba crezi si treci pe langa cel de langa tine si nu-i intinzi mana cand are nevoie. dar dupa cum stii nutrebuie sa bati doba ca ajuti pe cineva.

    Suces in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Sorin! Sunt de acord cu tine! Numai ca atunci cand faci fapta buna, nu trebuie sa te gandesti ca l-ai "cumparat" pe Dumnezeu cu ea si ca ti-ai mai pus acolo sus "un ban alb pentru zile negre".
    O faci pentru ca iti spune sufletul si nu pentru ca trebuie!

    De ce-am pus eu citatul acesta cu mantuirea prin credinta si nu prin fapte?? ...pentru ca, uneori, avem si eu tendinta de a gandi asa cum am spus mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow! Mi-a placut mult de tot!
    E preluat din carte ?
    Toate cele bune!

    P.S.: melodia 'Rise me up' da un ton aparte blogului tau - ma face sa ma simt bine la tine pe blog si sa raman aici ... :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, sunt cateva spicuiri din carte...
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere